BI Çözümlerinden Oracle BI

By in Blog on 04/12/2014

Dünyada kullanılan iş zekası çözümlerinden ticari olarak en kabul görenlerinden birine Oracle BI ürününü örnek gösterilebilir. Oracle firması RDBMS veritabanlarının en güvenilir kendini kanıtlamış olanı ile uzun süre bilgi teknolojileri çevresinin duyulan ve bilinen ismiydi. Sun’ı ve piyasadaki daha nice OpenSource ürünleri satın alarak bir koldan açık kaynak kullanım paketini desteklerken diğer koldan bu ürünlerin üzerine kendi ticari paketlerini inşa etmektedir. ( aklıma gelen örnekler şöyle sıralanabilir: BEA->Weblogic, AqualogicBPM->OracleBPM…) Yoğun data, veri madenciliği, istatistik ve raporlama gibi konuları içeren İş Zekası çözüm araçlarından birinin veritabanı ile ünlü bir firma tarafından da geliştirilmiş olması bu açıdan şaşırtıcı görünmemektedir.

Oracle BI Enterprise Edition ürünleri BI yetenekleri açısında oldukça geniş bir yelpaze sunmaktadırlar. İnteraktif gösterge panelleri, ad-hoc analizleri, proaktif uyarılar, gerçek zamanlı tahminleme olanakları, kurumsal ve finansal raporlamalar bunlar arasında sayılabilir.

OLAP (Online Analytical Processing) OLAP çevrimiçi analitik işleme için bir kısaltmadır. İş zekası için arama iş verilerini analiz etmek için bilgisayar tabanlı bir tekniktir. OLAP küpü, kendi boyutları içinde anlaşılabilir 1 yada daha fazla boyutlu veri dizisidir.

Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/OLAP_cube

OLAP

Oracle OLAP Oracle 11g veritabanı ile entegre olan ,firmalara kolayca bir iç bakış ve kavrama ile iş performansı kazanımını amaçlayan bir bileşendir.

· Harici sorgu, hesaplama ve farklı küplerle harmanlanarak daha kapsamlı yada anlamlı olabilecek raporlamalar yapabilme,

  • Zengin analitik yetenekler,

· İşi yapan kullanıcılara (örneğin bütçe uzmanı, mali işler uzmanı…) sürekli IT desteği ile ilerlemek yerine kendi raporlamalarını kendileri tasarlayarak raporlayabilecekleri ortam.

  • Yine tüm SQL araçlarınca özgürce erişim imkanı

gibi yetenekler sunulmaktadır.

Oracle BI OLAP

Oracle 11g veritabanı OLAP opsiyonu ile birlikte kurulur. 11.1.1.0.8.7 yada yukarısı olmalıdır. Analitik Çalışma Ortam Yöneticisi (AWM de bu kurulumda işaretlenmelidir)

Kurulum yada kullanımdaki açık konular yada geliştirilmesi düşünülen konular OTN foruma yazılarak destek aranabilir. Yada ticari lisansa sahip olunursa Oracle’dan direk destek istenebilir.

Yerel çokboyutlu nesne tipleri OLAP küplerince desteklenmektedirler. Küpler, Ölçümler(Measures) ile oluşturulup Boyutlar(Dimensions) ile düzenlenirler.

Measures , Sayış, Maliyet, Kar gibi gerçek verileri sunar. Bu veriler veritabanında belli aralıklarla hesaplanarak saklanıp isteğe göre hızlı bir şekile buradan üretilir yada anlık sorgulama zamanında her seferinde hesaplanarak hizmete sunulur. Ölçümler veritabanında saklanıp buradan yüklenir. Ortak hesaplamalarla oranlar, farklar, zaman serileri gibi datalar elde edilir. Hesaplamalar için disk alanına ihtiyaç duyulmaz.

Dimensions, ölçüm datalarını(Measures) tanımlar ve sınıflandırır . Ölçüm datalarının oluşturduğu noktalar forma sokularak kenarlar oluşturulur. Boyut hiyerarşileri isteğe bağlıdır ancak OLAP sistemlerde yaygındır. Bir hiyerarşi bu analiz amacıyla birlikte boyut üyeleri gibi mantıksal bir yapıdır. Bir boyutun yapısı, ebeveyn-çocuk ilişkilerine dayalı hiyerarşik olarak düzenlenir. Bu ilişkiler, çocuk değerlerden üst değerlere düzeyleri arasında gezinme işlemlerini sağlar.

Cubes, benzer verileri aynı boyutta toplamak için uygun bir yol sağlamaktadır. Elbette ki tüm veriler ayn şekle sahip değiller, ayrıca her veriyi kendine uygun şekillendirmek de akıllıca değil. İşte bu noktada OLAP veri modelini çıkartabilmek için küplere ihtiyaç duyulacak. Küpler, benzer verileri doğru boyutlar altında tutmaya yarayacaktır.

BI tool unu Yönetim Kurulu ve Genel Müdür lerin hızlıca raporlamalara ulaşabilmeleri, bütçe planlamaları ve stratejik kararları verebilmeleri için Kokpit projesinde kullanılması amaçlanmıştır. Geliştirdiğim uygulamanın ürettiği veriler de proje kapsamında bulunduğundan küp üzerinde olması gerekmektedir.

Öncelikle, bu verileri çekecek ve küplere doğru şekilde yerleştirebilmek için verinizin ve veri yapinizin anlaşılır, tutarlı olması çok büyük önem taşımaktadır. Veritabanında tablolarda PK – FK yapısının kuvvetli ve standardizasyonlarla constraint lerin düzgün yapılandırılmış olması beklenmektedir. Uygulama geliştirme ekibi olarak BI uzmanlarının istediği formata uygun biçimde veri sağlayacak sorgu view ları hazırlanır, küplere bu sorguların kullanılması anlatılır ve veri tutarsızlığı varsa bu import tan önce kontrol edilmelidir. Bu sebeple şunu belirtmekte fayda var ki BI araçlarının kurulumundan önce düzgün verilerin hazırlanması önemlidir, aksi halde ilerlemek mümkün olmayacaktır.

(Visited 84 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *