İş fırsatları ve mülakatlar üzerine

By in Blog on 21/12/2014
İş arama ve mülakatlara gitme herkes için zorlu bir süreçtir. Hele de o sıra işsizseniz işler sizin için daha da zorlaşıyor, çünkü bir şekilde rahat hissetmediğinizde ieltişim kurmak ve kendinizi ifade edebilmeniz de dolayısıyla hayli zorlaşmakta.
Özellikle IT sektöründe iyice yaygınlaşmış Recruiter (işe alım) firmaları ile işe alım yapmak isteyen firmalar dünayda ve ülkemizde oldukça çoğalmış görünüyor. Avantaj ve dezavantajları var elbette. Benim kişisel gözlemim avantajının -geneli için konuşayım- aday ve alıcı taraf için düzgün, detaylı ve yılmadan ilgileniyorlar.

Tabi bazıları telefonla halledilebilecek konular için sırf görmek için ekstra araya girip öylesine bir görüşme yaparak alıcı şirkete gönderiyorlar. Profesyonel head hunter lara lafim yok, ancak o ilk görüşmeye gidecekseniz de kendinizi parçalamanıza gerek yok. Vakit yaratabiliyorsanız sırf firma görüşmesi randevusunu alabilmek için gidin bulunun derim. Çünkü birçok firma kariyer yada kendi site ilanlarına gelen taleplerinize dönmeyerek aracı kurum ve kişiler ile yürütüyorlar süreci.

Ayrıca, IT sektöründe de birçok sektör gibi hep deneyimli uzman kişi aradıklarından ötürü, eğer çalıştığınız bir yer yoksa, gösterebileceğiniz basit de olsa 1-2 proje denemenizi erişebilir bir yere koyarsanız sizin için önemli avantaj sağlayacaktır.
Malesef bizim sektörümüz pek de kaliteli ve yönetilebilir yazılımı önemseyerek çalışan aramıyor. Bilgi ve yetenek yerine deneyimli adam arama tercihlerinin sebebi de bir şekilde hızlıca o işin/projenin tamamlanması diye düşünüyorum. Böylece hızlıca proje tamamlanmasını sağlamayı hedefliyorlar. Durum böyle olunca, doğal olarak piyasa bu yönde evriliyor. O yüzden proje bazlı çalışan arayan bir sürü outsource danışmanlık firması türemiştir. Bu gidişatın avantaj/dezavantaj/ekonomik etkileri ve sonuçlarını ben de merak edenlerdenim. Bakalım zaman ne gösterecek :)

Sektörün hareketliliği; kriz, yıl sonu hedeflerin tutturulması yada yeni yıl proje ve bütçe çalışmaları(ki Kasım Aralık aylarında orta ve büyük ölçekteki firmalarda kendi içlerindeki işlerden ötürü oldukça meşgul olabildiğini biliyoruz), yaz tatili dönemleri gibi değişkenlere bağlı olduğunu sanıyorum. Bu sebeple bunları da kariyer planlamasında göz önüne almayı ön hazırlık için atlamamak gerektiğini düşünüyorum.

Mülakatlarda, sıklıkla karşılaştığım sorulardan biri de neden firmamız? Eğer size ulaşılıp da görüşmeye gitmişseniz, hele de bu büyük bir teknolojisi firması filan değilse -şahsen Bilişim sektöründe olan benim için – soru anlamsız gibi geliyor. Benim cevabım oldukça sade oluyor: “‘Burada iş var dediler geldim.’, ‘Çağırdınız geldik.’, ‘Daha iyi kazanabileceğim bir fırsat olabilir diye.'” gibi bir şeyin formal hali :) Şimdiye kadar bu durust cevaplar için can sıkıcı bir tepki ile karşılaşmadım neyse ki. Sonuçta rasyoneliteye karşı olması daha düşük bir ihtimal zaten.
“Sizi ne mutlu eder, nasıl bir ortamda ne iş yapmak istersiniz?” şeklindeki sorularla karşılaşma yüzdesi yüksek. Eğer bu soru kendimi ifade edebilmiş ve bitmeye yakın sırada onem yüklenmediği belli bir şekilde sorulduysa, “Bir tatil beldesinde denize karşı şortla işimi yapsam çok daha mutlu olurum elbette” diye cevap vermekten çekinmiyorum.
Bir de “Kendinizi 5 yıl sonra kariyer planında nerede görüyorsunuz?” sorusu var. Buna cevabım, genellikle aslında mülakatı gerçekleştirdiğim kişiyle ortak düşünceyi yakaladığım ve sohbeti başlatan bir cevap oluyor. Diyorum ki; “Öncelikle belirteyim ki, biliyorum yönetici ve teknik kişilerin yetenekleri ve verimliliği birbirinden oldukça farklıdır. Yani generalsiz savaşa girilemeyeceği gibi yalnız generallerle de savaşa girilmez. Ancak en azından benim gözlemlerime göre bir uzmanın/teknik personelin ücreti ile yöneticilerin ücret aralıkları hiç kesişmiyor. Dolayısıyla başka yerlerde 50 yaş ve üzerinde üretimde çalışan mühendisler yada kod geliştiren bilişim uzmanları olduğunu duysam/görsem de burada örnek alabileceğim henüz bir şey görmedim. Dolayısıyla 5-10 yıl içinde kazandığım tecrübelerle çalışanları yönlendirebileceğim edebileceğim yönetsel bir pozisyona gelmek istiyorum. Çünkü daha fazla para kazanmak istiyorum.”


Önemli Not: Bunları sadece, belki birilerinin işine yarayabilir, faydalanabilir diye paylaştım. Kattığım esprili cümleler kesinlikle herhangi bir çalışanı yada aracı kurumu yermek kastıyla yazılmamıştır. Tüm sektörlerde emek veren her seviyedeki çalışana en az kendi meslektaşıma ve kendime saygı duyulması gerekliliğini önemsediğim kadar önemsiyor ve saygı duyuyorum.

İş görüşme aşamalarıyla ilgili derlediğim genel bilgileri de aşağıda paylaşıyorum.

Bildiğiniz gibi iş görüşmeleri belirli bir takım aşamalar ile gerçeleşen bir durumdur. Tüm bunları göze aldığımızda sizde bir iş pozisyonu için başvurduğunuzda belli başlı bir takım süreçlerden geçmeniz gerektiğini bilmelisiniz. İşte bu konuda siz değerli okurlarımızı bilgilendirmek amacı ile hazırladığımız iş görüşmesi aşamaları yazımıza hoşgeldiniz. Öncelikle ne tür kademelerden geçmeniz gerektiğini yüzeysel olarak belirtelim. İlk aşamanız, başvuru formunu doldurup ilgili firmaya iletmek olacaktır. Artık birçok firma iş başvuru imkanını online platform üzerinden tanımaktadır. Bu sebeple şirketlerin kendi web sitelerinden ya da iş ilanlarını yayınlayan web sayfalarından konu ile ilgili iş başvurularında zahmetsiz bir şekilde başvurabilirsiniz. Tabi bu sırada sizin özgeçmişinizi elit bir şekilde anlatan bir bilgi bankası oluşturmanız gerekecektir. Aynı zamanda başvuru yazısı da hazırlayarak neden o işe talip olduğunuzu ilgili firmaya iletebilirsiniz. Böylece yapmanız gereken ilk ve en önemli işi atlatmış olacaksınız. Ardından işverenin sizin başvurunuzu inceleme süreci doğacaktır. Bu zaman zarfında yeterli görülürseniz tarafınıza telefon ya da e- posta yolu ile bilgilendirme cevabı alacaksanız.

İş görüşmesi aşamaları evresinin diğer bölümü tamamen firmanın izlediği personel alım süreci ile ilgilidir. Örneğin bazı firmalar net üzerinden ön eleme için bir takım sınavlar yapmaktadırlar. Online yapılan bu sınavı geçerseniz sizi görüşmeye davet etmekte ve bir dizi mülakattan geçirmeye devam etmektedirler. Bu süreçler ve değerlendirmeler sonucunda eğer yeterli bulunursanız tarafınıza yetkili kişi tarafından iş teklifinde bulunulmaktadır. Gerekli şartları görüşmek üzere son bir kez görüşmeye çağırılmak ve işi kabul ettiğiniz takdirde gerekli evrakları teslim ettikten sonra aktif olarak işinize başlayabilirsiniz. Bu bahsettiğimiz kriterler sizleri çok daha iyi bir iş sahibi yapmak için öncü bir kişi olma yönünde de ilerletecektir.

Sevdiğiniz işi yaparak üretken olmamız ve yüksek hayat kalitesinde yaşamamız dileğiyle, hepimize bol şanslar…

(Visited 56 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *